Site Overlay

Modafinil: de voordelen en nadelen van de populaire nootropic

Vandaag zullen we het hebben over modafinil – een populair medicijn in het Westen dat de hersenactiviteit stimuleert. In Rusland is dit medicijn niet geregistreerd en is het illegaal.

Modafinil is een van de meest populaire medicijnen in het Smart drugs-segment in het Westen. Het wordt actief gebruikt door studenten, wetenschappers en andere mensen die het maximale uit hun mentale capaciteiten willen halen.

We vinden het echter belangrijk om niet alleen te schrijven over de positieve effecten van het medicijn, maar ook om de negatieve aspecten ervan te identificeren.

Hoe werkt modafinil?

Modafinil is een medicijn uit de klasse van analeptica (medicijnen die zijn ontworpen om de ademhaling en de bloedcirculatie te stimuleren). Na het in de bloedbaan komen, passeert modafinil de bloed-hersenbarrière (komt de hersenen binnen) en duurt ongeveer 12 uur.

De effecten van dit medicijn zijn niet volledig bekend, maar van sommigen van hen is observatie vastgelegd door wetenschappelijke methoden.

Modafinil verhoogt het histaminegehalte

Histamine is een mediator die door het menselijk lichaam wordt geproduceerd en een belangrijke rol speelt bij veel vitale functies en de pathogenese van verschillende pijnlijke aandoeningen. Zijn meest bekende rol is deelname aan allergische reacties van het lichaam.

In het centrale zenuwstelsel speelt hij echter de rol van een neurotransmitter, die betrokken is bij de excitatieprocessen. Daarom vermindert modafinil, bijvoorbeeld het verhogen van het histaminegehalte, slaperigheid.

Gedeeltelijke blokkering van de heropname van dopamine, glutamaat en noradrenaline met daaropvolgende toename van hun productie

Drugs zoals amfetamine en cocaïne werken op een vergelijkbare manier. Het effect komt tot uiting in het feit dat een persoon erg verzameld en geconcentreerd wordt op iets, het zal moeilijk zijn om hem af te leiden met vreemde irriterende stoffen.

Maar, in tegenstelling tot conventionele psychostimulantia, heeft modafinil een laag potentieel voor ernstig misbruik en ontwikkelt het geen verslaving bij nieuwe gebruikers.

GABA-secretie-onderdrukking

Gamma-aminoboterzuur is de belangrijkste remmende mediator van het centrale zenuwstelsel. De onderdrukking ervan leidt tot een afname van de processen van centrale remming. Dientengevolge leidt een afname van de GABAergische tonus tot een toename van de dopamineniveaus.

IQ boost

Een van de onvolledig bestudeerde effecten. IQ-niveaus worden geassocieerd met acetylcholine, maar modafinil heeft er weinig of geen effect op. Daarom is niet bekend hoe dit medicijn de werking van de hersenen en de cognitieve functies verbetert. Het is mogelijk dat dit na een lange periode tot bijwerkingen kan leiden.

Het gebruik van modafinil in de geneeskunde

Modafinil wordt voornamelijk gebruikt voor de behandeling van hypersomnie (pathologische slaperigheid) bij narcolepsie.

In de Verenigde Staten is dit medicijn door de FDA goedgekeurd voor de behandeling van slaapstoornissen als gevolg van ploegendienst. Dit medicijn werd bijvoorbeeld bij de Amerikaanse luchtmacht gebruikt bij verschillende operaties en wordt voor andere doeleinden bestudeerd.

Studies hebben aangetoond dat 600 mg van de werkzame stof de concentratie piloten 40 uur zonder slaap kon handhaven, maar er waren bijwerkingen in de vorm van duizeligheid en misselijkheid.

Latere studies leidden tot het feit dat 300 mg modafinil, verdeeld over 3 doses, een concentratie van 27% van het hoofdniveau behield bij piloten die 37 uur lang geen slaap kregen. In dit geval waren de bijwerkingen minimaal.

In een studie met 88 uur slaapgebrek in het leger bleek dat 400 mg modafinil per dag gunstig het niveau van alertheid behield, maar niet genoeg om het gebrek aan slaap volledig te compenseren.

Volgens het tijdschrift van de Canadian Medical Society werd modafinil door astronauten op het ISS gebruikt om circadiane ritmeveranderingen en verminderde slaapkwaliteit te bestrijden.

Ander gebruik van modafinil: studenten, ondernemers,
Het gebruik van modafinil ging echter verder dan de voorschriften van de behandelende artsen.

In de Verenigde Staten is een onderzoek uitgevoerd waarbij 1.811 studenten werden geïnterviewd van herfst 2005 tot herfst 2006 en bleek dat 34% van de studenten stimulerende middelen (waaronder modafinil) gebruikte tijdens de middelbare schooluren. Deze medicijnen verbeterden het geheugen, begrip, verhoogde interesse in de taak.

In 2008 noemde het tijdschrift Techcrunch Modafinil ‘het favoriete medicijn van de ondernemer’.

Ook is de benoeming van modafinil door buitenlandse artsen volgens indicaties die niet zijn goedgekeurd door regelgevende instanties en niet worden voorgeschreven in de instructies voor het medicijn, heel gebruikelijk. Dergelijke indicaties zijn het gebruik bij complexe therapie voor depressieve stoornissen, chronisch vermoeidheidssyndroom, myotone dystrofie, hersenverlamming, de ziekte van Parkinson, fibromyalgie en andere.

Bij mensen met een bipolaire affectieve stoornis kan modafinil depressie verlichten volgens individuele criteria. Tegelijkertijd kan dit medicijn de manische fase van deze ziekte veroorzaken. Positieve effecten gingen gepaard met patiënten met aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit, maar vanwege de hoge dermatologische toxiciteit wordt dit medicijn niet gebruikt om deze ziekte te behandelen.

Modafinil heeft zich in studies gevestigd als een medicijn dat gewichtsverlies stimuleert. Het experiment van 2008 toonde aan dat wanneer 200 mg modafinil per dag wordt ingenomen, de calorie-inname met 18% afneemt en bij consumptie van 400 mg – met 38%. Interessant is dat het productiebedrijf Cephalon in 2000 een octrooi heeft aangevraagd voor het gebruik van modafinil als middel om de eetlust te verbeteren.

Het gevaar van het nemen van modafinil

Wat de positieve eigenschappen van modafinil ook zijn, de bijwerkingen zijn zeer significant. Ze worden relatief vaker gevonden dan de meeste andere nootropica, maar er moet worden opgemerkt dat de effectiviteit van modafinil tegen hun achtergrond sterker is.

De meest voorkomende bijwerking is hoofdpijn – 34% van alle bijwerkingen.

Een gevaar is ook een ernstige uitputting van het lichaam. Regelmatig slaapgebrek, dat wordt gestopt door het gebruik van modafinil, leidt tot ernstige aandoeningen en een verstoorde balans in het lichaam.

Een verhoging van het histaminegehalte vermindert de weerstand van het lichaam tegen allergische reacties, wat kan leiden tot banale netelroos, vervelling van de huid en tot ernstigere complicaties. Deze omvatten ernstige allergieën met lever- of bloedcellen, de vorming van oedeem op het gezicht, lippen, benen, keel, Quincke’s oedeem, Steven-Jones-syndroom, polymorfe erytheem, Lyell-syndroom, DRESS-syndroom en andere mogelijke gevolgen.

Andere bijwerkingen zijn onder meer slapeloosheid, misselijkheid, diarree, dyspeptische stoornissen, rugpijn, angst, angst, koorts, kortademigheid, gele verkleuring van de huid en sclera, donkere urine.

Contra-indicaties voor het gebruik van het medicijn zijn individuele intolerantie voor het medicijn, een verplicht consult met een arts in aanwezigheid van ernstige hart- en vaatziekten, leverpathologie.

Modafinil, indien gelijktijdig gebruikt met yohimbine, verhoogt de hartslag en verhoogt de bloeddruk.

Het vermindert ook het effect van bepaalde anticonceptiepillen, wat kan leiden tot een ongeplande zwangerschap.

Uiteindelijk kunnen we zeggen dat modafinil een medicijn is dat verschillende effecten heeft en een groot aantal bijwerkingen heeft.

Zo lees je een artikel over persoonlijke ervaringen met Modafinil van de Britse journalist BBC Benjamin Zand. Daarin beschreef hij in detail hoe het effect van de negatieve effecten van het medicijn op Benjamin’s lichaam opweegt tegen al zijn positieve aspecten.

Let op: we raden ten zeerste af om medicijnen te nemen zonder een arts te raadplegen en voor te schrijven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2022 Modafinil . All Rights Reserved. |